Evaluare Psihologică
Investigarea și evaluarea modului în care funcționează psihicul unei persoane.
Aplica Acum- LPAD (evaluarea dinamica a potențialului de învățare)
- Evaluare Clinică:
- Evaluare clinică complexă
- Evaluare clinică cognitivă
- Evaluare clinică tulburări afective și de personalitate
Investigarea și evaluarea felului în care functioneaza psihicul unei persoane.
Evaluarea psihologică este un proces ce implică un scop bine precizat, o serie de instrumente utilizate dar și o serie de variabile specifice situației. În procesul de evaluare se urmărește evidențierea eventualelor tulburări psihice care ar putea exista, dar și modalitățile de funcționare deficitare ce se pot îmbunătăți semnificativ prin psihoterapie.
Evaluarea psihologică se poate realiza pentru toate categoriile de vârstă, folosind instrumente specifice, adecvate fiecărui client în parte: probe psihologice (teste), interviul clinic, precum și alte instrumente utilizate de psihologul clinician.
Procesul de evaluare se realizează de obicei în trei etape:
Prima etapă se referă la descrierea stării subiectului, a istoricului medical (dacă este cazul) şi stabilirea obiectivelor comune.
A două etapă presupune administrarea de probe şi instrumente clinice specifice psihodiagnosticului.
A treia etapă presupune concluziile rezultate şi comunicarea în termeni psihologici (pentru specialişti) şi în termeni comprehensibili pentru client (părinţi).
Raportul final va concluziona caracteristicile specifice evaluării şi propuneri (dacă este cazul) în vederea realizării demersului terapeutic.
Rezultatele obținute de către client sunt confidențiale și se pot concretiza sub formă de avize, rapoarte psihologice sau profiluri psihologice.
LPAD - The Learning Propensity Assessment Device
Programul de evaluare dinamică dezvoltat de Reuven Feuerstein reprezintă o evaluare cognitivă dinamică utilizată pentru a determina modul în care un individ gândește și învață. Compus din 14 sarcini variate, LPAD folosește un model de testare – mediere – retestare, care încorporează învățarea pe tot parcursul evaluării, pentru a descifra nivelul de dezvoltare și funcționalitate a funcțiilor cognitive ale subiectului examinat. Învățarea este cea mai importantă parte a procedurii, întrucât dezvoltarea subiectului este continuu măsurată în raport cu performanțele sale anterioare. În timpul testării LPAD, un examinator – numit evaluator – prezintă elevului diverse sarcini de rezolvat, de unul singur. Examinatorul urmărește progresul, observând eventualele dificultăți și erori. În continuare, evaluatorul mediază cursantul, punând întrebări și învățând- ul pe acesta diferite modalități de soluționare a problemelor. Medierea este diferită – de la cinci minute pană la o oră, în funcție de gradul de dificultate. Elevul este apoi retestat, in timp ce evaluatorul observă ce metode utilizează acesta și cât de mult au fost păstrate și folosite în rezolvarea sarcinilor strategiile noi invatate pe parcursul medierii . Astfel, LPAD diferă de evaluările statice, cum ar fi testele IQ, prin faptul că încearcă să înțeleagă procesul de învățare al unei persoane, în loc să măsoare cunoștințele actuale raportat la cele ale colegilor.
LPAD măsoară potențialul de schimbare, capacitatea de învățare, flexibilitatea și plasticitatea cerebrală a unei persoane în abordarea de sarcini noi și complexe. Prin LPAD putem observa funcțiile cognitive deficitare și putem înțelege potențialul de schimbare și modificabilitate cognitiva a unei persoane. Este o evaluare calitativă, se măsoară progresul persoanei în raport cu ea insasi după perioada de mediere alături de un evaluator.
Evaluare psihologică clinică.
Evaluarea psihologică clinică este un proces complex şi etapizat de investigare psihologică, efectuat cu un ansamblu de metode specializate, în virtutea unor principii şi reguli de natură atât metodologică, cât şi etică, în scopuri cât mai diverse, toate având ca numitor comun îmbunătăţirea condiţiei umane sub aspect psihologic.
Evaluarea psihologică clinică mai este cunoscută ca psihodiagnostic, ceea ce reprezintă un proces prin care psihologul, prin intermediul unor metode, determina trăsături de personalitate, atribute psihologice ale oamenilor, caracteristici, care pot facilita sesizarea unor perturbări ale funcționării psihice, de natură patologică, sau nu. Rezultatele testelor psihologice sunt coroborate cu impresiile clinice şi intuiţia clinică a psihologului.
Evaluarea psihologică clinică are ca finalitate:
– Depistarea condiţiilor care duc la creşterea potenţialului adaptativ al oamenilor la cele mai diverse solicitări;
– Formularea unor concluzii clinice care să conducă spre un diagnostic, în funcţie de caz;
– Recomandarea pentru client a unor servicii psihologice, cum ar fi: consiliere psihologică, psihoterapie, dezvoltare personală, sau consultarea unui psihiatru / neuropsihiatru.
Tipurile de evaluări disponibile în Centrul de Dezvoltare Personală Otilia Todor:
Evaluare clinică complexă copii și adulți
- Profil de inteligență
- Atenție concentrată
- Atenție distributivă
- Memorie vizuală
- Memorie topografică
- Memorie verbală
- Tulburări de anxietate
- Tulburări de depresie
- Personalitate
- Psihopatologie
Evaluare clinică cognitivă copii si adulti
- SPM / CPM / SPM +
- Atenție concentrată
- Atenție distributivă
- Memorie vizuală
- Memorie topografică
- Memorie logica
- Memorie verbala
Evaluare clinică tulburări afective și de personalitate copii si adulti
- Tulburări de anxietate
- Tulburări de depresie
- Personalitate
- Psihopatologie